kledingkast opruimen

Moet je weer je kledingkast opruimen? We agree, het is lastig om je kledingkast netjes te houden. Iedere ochtend zeven verschillende outfits proberen om vervolgens bijna te laat op school of je werk te komen, waardoor er geen tijd meer is om alle kleding weer netjes terug te leggen. Daarom is het eens in de zoveel tijd dringend nodig om je kledingkast op te ruimen. Met de 10 tips in dit artikel van opruim-consulent Marie Kondo kan je al je kleding op een efficiënte manier op ruimen en blijft je kast langer netjes.

Kledingkast opruimen volgens de methode van Marie Kondo

Het opruimen van je kledingkast kan je doen middels verschillende methodes. Een populaire methode is afkomstig opruimgoeroe Marie Kondo. Marie Kondo is een Japanse opruimadviseur die verschillende bestsellers geschreven heeft over opruimen. De onderstaande tips zijn gebaseerd op de methode van Marie Kondo.

1. Haal alle kleding uit je kast

De eerste stap om je kledingkast op te ruimen is het leeghalen van je gehele kledingkast. Leg al je kleding op je bed of bank, zodat je een doekje door je kledingkast kan halen, voordat je de kleding opnieuw in kan delen in je kast.

2. Bewaar niet alles

Iedereen heeft wel items in de kast hangen die je nooit draagt en ook nooit zal dragen. Om een goed overzicht in je kast te creëren is het aan te raden om deze items uit je kast te halen. Wellicht kan je er een vriendin of familielid blij mee maken of verkoop het item via een platform zoals Vinted.

3. Kledingkast opruimen met gevoel

Marie Kondo is een voorstander van opruimen met gevoel. Volgens Marie moet je jezelf bij elk kledingstuk afvragen of je nog blij wordt van het item. Is het antwoord op deze vraag ja dan kan je het item terugleggen in je kast. Is het antwoord op de vraag nee dan kan je het kledingstuk weg doen.

4. Rol je kleding op

Hoewel bijna iedereen kleding altijd opvouwt, is het veel efficiënter om je kleding op te rollen. Het oprollen van kleding zorgt er namelijk voor dat je items minder verkreukelen. Ook nemen opgerolde kledingstukken minder ruimte in beslag.  

5. Zorg dat alle kleding in het zicht ligt

Je opgerolde kledingstukken kun je het beste naast elkaar in verschillende mandjes leggen. Zorg ervoor dat elk kledingstuk in het zicht ligt. Zo heb je een goed overzicht van al je items en weet je welke items je precies in je kast hebt liggen.

6. Hang je kleding van lang naar kort

Wanneer je een gedeelte van je kleding ophangt, is het slim om je items te rangschikken van lang naar kort. Hierdoor hangt je kleding erg overzichtelijk en ziet het er netjes uit. Ook kan een kort item zo niet verstopt raken tussen twee lange items. 

7. Scheidt zomer en winterkleding niet

Hoewel het in eerste instantie handig lijkt om in de zomer je winterkleding uit je kast te halen en in de winter je zomerkleding weg te leggen, raadt Marie Kondo dit toch niet aan. Het is namelijk beter om je kleding te laten ademen in plaats van ze in dozen te stoppen. Ook kan je op die manier ook in de zomer genieten van je winterkleding en andersom.

8. Geef je kleding items een vaste plek

Om er voor te zorgen dat je kledingkast na het opruimen ook opgeruimd blijft en niet na een week alweer een troep is, is het aan te raden om ieder item een vaste plek in je kast te geven. Door al je outfits vaste plekken te geven, zal je de items na het wassen op de juiste plaats terugleggen of hangen en blijft het overzichtelijk. Ook hoef je minder lang te zoeken naar een kledingstuk als deze altijd op dezelfde plaats ligt of hangt.

9. Maak je kledingkast gezellig

Volgens de KonMari methode is het goed om je kledingkast gezellig te maken door je kast aan te kleden met enkele souvenirs of andere kleinigheden. Ook ziet je kledingkast er dan meteen wat gezelliger uit en creëer je daardoor meer motivatie om je kledingkast schoon te houden.

10. Draag zorg voor je kleding en kledingkast

Tot slot is het belangrijk om zorg te dragen voor je kleding en kledingkast. Behandel je kleding en kledingkast op een respectvolle manier. Gooi je kleding dus niet zomaar op de grond en stof je kledingkast regelmatig af. 

Meer informatie over je kledingkast opruimen

Ben je benieuwd naar nog meer tips om je kledingkast en de rest van je huis op te ruimen? Marie Kondo heeft verschillende bestsellers geschreven vol handige tips en tricks. De boeken zijn vertaald in het Nederlands en verkrijgbaar via verschillende webshops zoals bijvoorbeeld bol.com

Klik hier voor inspirerende boeken van Marie Kondo

Conclusie: Kledingkast opruimen 

Je kledingkast opruimen, hopelijk gaat het je met deze 10 tips lukken. Na het opruimen zal je meer overzicht hebben en ben je wellicht items tegengekomen waarvan je niet eens meer wist dat je ze nog had. Veel succes!